+385 91 520 2195

Program za trudnice

Trudnoća je normalan, fiziološki proces.
Ipak, u tom dinamičnom razdoblju dešavaju se brojne i brze promjene u organizmu trudnice koje se neminovno odražavaju na njen život, svakodnevne aktivnosti i posredno utječu na njene bližnje. Stoga bi trudnica trebala prilagoditi životni stil tim promjenama i pripremiti se za dolazak na svijet svog djeteta. Sve što trudnica čini tijekom trudnoće u dobrobit svojeg zdravlja, čini to i u prilog zdravlja svog djeteta.

Masaža za trudnice

Prenatalna masaža ublažava neke od najčešćih tegoba u trudnoći kao što su bol u vratu i leđima, umor, grčevi u mišičima i listovima, fizička i mentalna napetost ili nesanica, glavobolja...
Masažom se poboljšava cirkulacija krvi i limfe, smanjuje oticanje nogu i stopala, opušta tijelo i um, te olakšava spavanje.
Prije masaže potrebno je posjetiti svog liječnika koji će Vam dati dopuštenje za masažu

Manualna limfna drenaža za trudnice

Razdoblje iščekivanja bebina rođenja, posebice u zadnjim mjesecima trudnoće, mnogim trudnicama prolazi u suočavanju s problemima u cirkulaciji, bolovima u leđima, pogotovo u donjem dijelu, naotečenim nogama i stopalima, te otežanim kretanjem. Kod tih teškoća preporučuje se ručna limfna drenaža, koju bi bilo najbolje izvoditi uz suglasnost ginekologa, jer kod rizične trudnoće svaki sličan tretman, masažu ili bilo koju drugu tjelesnu aktivnost treba obavezno izbjegavati.

Kod trudnica koje nemaju komplikacija svakako je važno da limfnu drenažu obavlja stručna i za to osposobljena osoba, koja ima iskustva i znanja za njezino izvođenje. Manualna limfna drenaža ubrzava eliminaciju nakupljene tekućine u tkivima, te na taj način rasterećuje limfni i venski sistem.

Vježbe za trudnice

Ostanete li aktivni i u dobroj kondiciji za vrijeme trudnoće olakšat ćete porođaj i osjećat ćete se dobro.
Trudnica može vježbati tijekom cijele trudnoće ako je njezino i djetetovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće. Sportskim aktivnostima koje nisu profesionalno orijentirane, bez napornih treninga ili natjecanja, trudnici se omogućava prevencija problema u sustavu za kretanje (lokomotorni sustav).
Redovitim vježbanjem (najmanje 2 puta u jednom tjednu po 45 minuta) tijelo će se prilagođavati svakodnevnom porastu tjelesne težine, promjeni u pokretima tijela, posturalnim odnosima, promjeni ravnoteže tijela. Program uključuje aktivnosti za cijelo tijelo uz poseban osvrt na vježbe istezanja i jačanja određenih dijelova tijela te na poboljšanje ili održavanje kondicije, neovisno o sportu koji se koristi.
U trećem tromjesečju trajanje sportske aktivnosti i vježbe ne bi smjelo trajati duže od 30 minuta uz vježbe disanja i relaksaciju. Najviše se koristi bočni, četveronožni ili položaj sjedeći na lopti, plivanje i opuštanje.
Stručnom procjenom odabrati ćemo vježbe koje će olakšati kretanje, smanjiti česte bolove u donjem dijelu kralježnice, poboljšati cirkulaciju u nogama i rukama i osigurati dobru posturu ( držanje tijela). Puls trudnice u mirovanju je najčešće oko 90 u minuti dok u vrijeme vježbe može biti i do 140 što je gornja granica dozvoljenog. Tijekom vježbanja trudnica mora kontrolirati puls i pratiti njegovo povećanje te o tome obavijestiti zdravstvenog stručnjaka.
Trudnice koje vježbaju manje su umorne, imaju manje problema s venama i oticanjem nogu, bolje spavaju, manje su anksiozne i u stresu, brže rađaju i s manje komplikacija.

MFR za trudnice

Myofascijalna terapija se može primijeniti i kod trudnica nakon prva tri mjeseca trudnoće i može biti velika pomoć u pripremi za porod. Za vrijeme trudnoće u tijelu trudnice se izlučuje hormon relaxin, pod čijim snažnim utjecajem dolazi do smekšavanja vezivnog tkiva da bi se tijelo pripremilo za porod (npr.radi relaxina nabubri , a u tijeku poroda se odvoji pubična simfiza i sakroilijakalni zglobovi u križima) što za vrijeme trudnoće može proizvesti i neke bolne simptome, npr. bol i neugoda u križima i zdjelici, pri čemu MFR tretmani mogu uvelike olakšati trudničke dane.
Tretman respiratorne dijafragme pomaže kod trudničkih mučnina i može se primjenjivati tijekom cijele trudnoće.