+385 91 520 2195

Ortopedsko manualne tehnike

Mulligan concept

Mulligan koncept je tehnika u manualnoj terapiji koja se zasniva na mobilizaciji sa pokretom. To je idealan način trenutnog rješavanja boli u zglobovima te postizanja punog opsega pokreta kod naizgled skraćenih struktura. Zglobna klizanja ( NAGS ) i zadržana zglobna klizanja ( SNAGS ) tehnike su koje se primjenjuju na zglobovima kralježnice i rješavaju bolna stanja i onda kad klasična terapija ne dovodi do poboljšanja.
Tretman se sastoji od pasivne mobilizacije od fizioterapeuta i aktivnog pokreta od pacijenta uz pritisak i dovoljan broj ponavljanja.
Kada je indiciran tretman je 100% bezbolan i može se očekivati trenutan i trajan rezultat, posebno u povećanju opsega pokreta i smanjenja bola u stanjima nakon:
• Prijeloma i ozljeda kostiju i zglobova
• Tretmanu bolnih sindroma kralježnice
• Glavobolje i vrtoglavice uzrokovane poremećajima u vratnoj kralježnici
• Teniski lakat
• Bolovi u kukovima i koljenima
• Uganuće gležnja
• Metatarzalgija

Cyriax concept

Cyriax koncept je tehnika manualne medicine u kojoj se temeljem kliničkog pregleda postavlja točna dijagnoza na polju mekih tkiva lokomotornog sustava i kreira tretman korištenjm duboke transverzalne masaže, manipulacije, mobilizacije i trakcije.
Duboka poprečna masaža je masaža koja se primjenjuje poprečno na smjer vlakana tkiva koje tretiramo i ima dvije faze, aktivnu koju čine pritisak i pomicanje tkiva, te relaksacijsku. Iako tretiramo bolno mjesto, masaža je ugodna. Frikcijskom masažom uklanjamo bol, ubrzavamo procese cijeljenja i otplavljivanja upale. Frikcijska masaža također prevenira stvaranje priraslica, te pomaže u uklanjanju starih.
Primjenjuje se kod:

• mišićnih lezija (npr. ozljede mišića nakon sportskih aktivnosti,
bolno rame
• tetivnih lezija (npr. upala achilove tetive, teniski lakat i skakačko koljeno)
• ligamentarnih lezija (npr. djelomična puknuća ligamenata)

Postizometrička relaksacija

Ovom metodom bezbolno opuštamo muskulaturu oboljelih segmenata, nema “nasilnog” istezanja, a rezultat je vidljiv već nakon nekoliko tretmana.
Ovo metodom ciljano možemo istegnuti gotovo svaki mišić na tijelu.
U početku tretmana, mišić koji želimo relaksirati dovodimo najprije u položaj maksimalno mogućeg istegnuća. Zatim tražimo od pacijenta aktivaciju tog istog mišića s 30% od maksimalne mišićne snage u udisaju nakon čega slijedi ciljano „istezanje“ i relaksacija napetog mišića u izdisaju.
Spazam mišića, bol, smanjena pokretljivost samo su neke od indikacija za ovaj tretman.

Manualna terapija

Osim aktivnog i pasivnog pokreta u zglobu postoji i komponenta pasivne elastičnosti zgloba tzv. „joint play“ ili „igra zgloba“, koju ima svaki zglob. Osnova normalnog zglobnog pokreta je normalna „igra zgloba“.
Ako te elastičnosti nema, tada govorimo o funkcijskoj blokadi zgloba ili segmentalnoj disfunkciji intervertebralnog zgloba na kralježnici. Manualna terapija je primjena odgovarajućih mobilizacijskih i manipulacijskih tehnika, trakcije, tehnike mekih tkiva, i sl. da bi se uspostavila puna fiziološka mobilnost zgloba.

Kinesiotaping method

KINEZIO TAPING METODA

Kinezio taping  je tehnika postavljanja posebno dizajnirane elastične terapeutske trake na kožu iznad određenih mišića, ligamenata, tetiva ili fascija, s ciljem smanjenja boli i ubrzanja oporavka tkiva.

Često se postavlja na otečena i krvlju podlivena područja (na edeme i hematome) radi izvanrednog djelovanja na cirkulatorni i limfni sustav. Također, korektivnim postavljanjem lako se ispravlja nepravilno držanje (tijela ili zgloba).

Traka se najčešće koristi u sportskoj medicini i traumatologiji, te kod raznih ortopedskih, neuromuskularnih , neuroloških i dr.stanja. Metodu je osmislio Japanac Kenzo Kase. Prvi su je počeli koristiti japanski odbojkaši , a najviše se koristi u atletici i rukometu.

Kinesio traka je tanka i lako se lijepi na kožu.  Nakon aplikacije traka ostaje na koži 3 do 5 dana, a postupak se ponavlja ukoliko postoji potreba. Traka ne izaziva alergijske reakcije i ne sadrži lateks ni farmakološke sastojke. Ona ne imobilizira tretirano područje, već omogućava bezbolni, puni opseg pokreta.

Nužno je dobro poznavanje pravilnog postavljanja trake; ona se prilikom aplikacije više ili manje isteže, a segment na koji se aplicira traka postavlja se u odgovarajući položaj.

Učinci djelovanja Kinesiotapinga:

  • potpomaže ili smanjuje mišićnu kontrakciju
  • podržava zglobne strukture i povećava opseg pokreta
  • pomaže u ublažavanju bolova dekompresijom receptora za bol
  • smiruje upalu i oteklinu
  • ubrzava oporavak i cijeljenje oštećenih mišića, zglobova, ligamenata, fascije
  • povećava cirkulaciju krvi i protok limfe
  • prevenira mogućnost nove ozljede
  • sprječava nakupljanje mliječne kiseline
  • kod lošeg držanja i patoloških obrazaca pokreta – asistira pokretu ili spriječava neželjeni pokret