+385 91 520 2195

Myofascijalna relaksacija

Fascija je čvrsti , elastični omotač unutar našeg tijela u obliku guste, vlaknaste trodimenzionalne mreže vezivnog tkiva koja obavija i podupire (prožima) mišiće, mišićne skupine, kosti, živce, ali i organe i organske sustave tj. sve strukture u tijelu od glave do pete i od površine tijela u dubinu.
Fascija ima površni i duboki sloj. Površna fascija je tanki sloj tkiva odmah ispod kože, ona je labava i rahla, osigurava prostor za akumulaciju tekućina, metabolita i masti , sadrži kapilarnu mrežu i limfne kanale. Duboka fascija je čvrsta i kompaktna, daje tijelu formu, održava i stabilizira posturu, odjeljuje mišiće, okružuje i odvaja unutarnje organe, oblaže živčani sustav i mozak.
U idealnom stanju fascija je glatka, mekana, valovita i skliska i sposobna da se rasteže, skuplja i kreće u punoj dužini, u svakom smjeru i svaki put će se vratiti nazad u normalno stanje, bez ikakvih ograničenja i bolova.. Ona je snažna, kontrahira se neovisno od mišića kojeg okružuje, ona osjeća i stvara otpor preistezanju.
Ozljede, upale, imobilizacije, bolesti, loše držanje, stres i starenje mogu rezultirati facijalnim priraslicama i uzrokovati da zamršena fascijalna mreža postane prečvrsta i tijesna i pritišće na sve oko i unutar sebe, što ima za posljedicu neefikasno pokretanje, uvrtanje fascije, narušenu biomehaniku i razvoj bolnih sindroma. Zapravo dolazi do gubitka vode između slojeva fascije i oni više ne mogu adekvatno klizati.
Osnovni princip MFR tretmana je vrlo ugodan, opuštajući i kontinuirani pritisak i vrlo blago istezanje koje ima duboke efekte na tkivima, a koji dovodi do opuštanja i ponovnog pokretanja fascije, čime dolazi do smanjenje bola i poticanja normalnog osjeta i aktivnosti.
Fizioterapeut primjenjuje pritisak dlanovima na i u tkivo, locira i osjeća otpor tkiva, čvrstoću i zadebljanja, toplinu ili osjetljivost koja uzrokuju bol i disfunkciju.
Svako polaganje terapeutovih ruku na određene restriktivne zone traje minimum 90 sekundi da bi se aktivirao kolagen u fasciji, poboljšala lokalna cirkulacija krvi i resetirao proprioceptivni mehanizam, a što dovodi do normalne, bezbolne pokretljivosti .
U tretmanu se koriste različite vrste pokreta, od vrlo nježnih do čvršćih, dubinskih pokreta čime oslobađamo specifične fascijalne linije i poprečne dijafragme. Istezanja, radi trodimenzionalne građe fascije, prodiru do dubljih slojeva, pokosnice, ligamenata i zglobne čahure.

Tretman ožiljka

Ožiljci se formiraju da oporave ranu, oni su mreža slučajnih kolagenskih vlakana koja kreiraju jaku „plombu“ na rani, ali unutar ožiljka osjet je smanjen , nema klizanja vlakana, tkivo je slijepljeno. Oni djeluju kao barijera koja ograničava normalno kretanje tkiva. Ožiljci kroz svoju sposobnost da ograniče kretanje radi površnih i dubokih priraslica mogu, ali i ne moraju stvoriti velike disfunkcije širom fascijalnog sistema.
Rad na ožiljcima dovodi do oslobađanja i popuštanja tkiva koje je ožiljak „povukao“ k sebi.

Pozitivni učinci MFR

• Opće poboljšanje zdravlja radi povećanja volumena vode u osnovnoj tvari
• Promovira relaksaciju i osjećaj blagostanja
• Eliminacija boli i neugode
• Porast propriocepcije i interocepcije
• Ponovno uspostavlja i poboljšava opseg pokreta i mišićnu funkciju
• Poboljšava probavu
• Vraća ravnotežu i dobro držanje
• Bolji san radi manje boli i tenzije
• Porast energije
• Oporavlja od ozljeda i rehabilitira
• Promovira svjesnost o emocionalnim stanjima i kako mogu biti riješeni

MFR terapije pomažu kod:

bolova u leđima i vratu, problema kukova / zdjelice/ koljena, križobolja, išijas, plantarnog fascitisa, glavobolja (migrene i tenzijske glavobolje), sportskih povreda, kroničnih bolova, fibromijalgije, neuralnih disfunkcija nakon moždanog udara, kod parkinsona i multiple skleroze, kroničnog umora, anksioznih i depresivnih stanja, bolnih ožiljaka...

MYOFASCIALNI TRIGGER POINT

MYOFASCIJALNA TRIGGER POINT TERAPIJA

Miofascijalne trigger točke  su izrazito osjetljiva mjesta na mišiću koja su bolna na pritisak te se ta bol širi i u druge dijelove tijela. Trigger točke nastaju kao posljedica akutnog ili kroničnog preopterećenja mišića.  Taj mišić postaje tvrd i bolan na pritisak.

Trigger točke su tvrdi snopovi mišićnih vlakana koji se ne mogu opustiti. Ovaj ‘čvor’ se može osjetiti duboko u mišiću, a može biti veličine zrna graška do veličine palca. Triger točka izaziva jaku kontrakciju mišićnih vlakana povezanih sa njom, ali ne i cijelog mišića.

Trigger točke nastaju kao posljedica akutnog (sport) ili kroničnog preopterećenja mišića i zglobova , anatomskih anomalija, lošeg držanja (dugotrajno sjedenje, loše postavljna stolica , računalo),  psiholoških faktora (stres, strah), kroničnih infekcija, poremećaja metabolizma (nedostatak vitamina C i B6) ili radi neaktivnosti ili lošeg položaja za vrijeme spavanja

Na primjer, kada m. Trapezius (mišić u gornjem dijelu leđa između vrata, lopatice i ramena) ima trigger točku, osim boli koja se javlja pritiskom na tu točku, javlja se i referentna bol na bočnoj strani vrata sve do sljepoočne kosti te područja oko oka. Ovakva situacija najčešće je odgovorna za tenzijske glavobolje.

U idealnim uvjetima rada mišića,  imamo puni pokret bez boli, a kada se u mišićima stvore trigger točke osjećamo bol, tenziju, krutost u mišićima i fizičke limitacije, odnosno gubitak normalne mišićne funkcije.

Udaljena bol koju izrokuje trigger točka je uglavnom kontinuirana, dosadna i često duboka. Može boljeti dok se odmaramo, ili samo pri pokretu. Trigger točke izazivaju glavobolje, bolove u vratu ili vilici, bol u donjem dijelu leđa, sindrom karpalnog tunela i teniskog lakta, kao i mnoge vrste bolova u zglobovima kojima se pogrešno pripisuje artritis, tendinitis, burzitis ili povrede ligamenata.

Osim bola, mogu izazvati utrnutost, slabost ili nedostatak normalnog opsega pokreta,  vrtoglavice, mučninu,  lažne srčane probleme, a mogu dovesti i do depresije ukoliko je bol kronična.
Tretiranje miofascijalne boli s "trigger point" terapijom

Postoje različite tehnike za tretman trigger točki, a jedna od njih je nakon uvodne masaže primijeniti dozirani pritisak točno određenog trajanja  na trigger točku (ponekad ju je teško pronaći) dok bol ne počne polako popuštati te završiti istezanjem mišića.

Trigger point terapija pomaže kod: 

  • Tenzijske glavobolje
  • Boli u vratu i ramenima
  • Lumbaga i išijasa
  • Teniskog lakta
  • Boli u ruci i šaci
  • Boli u kukovima
  • Boli u nozi i koljenima
  • Boli u stopalima
  • Probavnih problema