+385 91 520 2195

emmett

EMMETT  TEHNIKA

 

Emmett Tehnika je jedinstveni oblik tjelesne terapije koji podrazumijeva primjenu laganog pritiska prstima na određene točke , koje se po autoru tehnike gospodinu Ross Emmettu nazivaju ” Emmett točke” .

Emmett Tehnika je prvi put uvedena u Hrvatsku 2012.

Riječ je o metodi koja se može koristiti na komplementaran način s bilo kojom drugom fizikalnom ili manualnom tehnikom, te sustavom vježbanja, a nudi vrijedan dodatak za svakoga tko želi olakšati bol i nelagodu, te poboljšati mišićno-koštane i neurološke funkcije.

 

Pritisak koji je potreban za poticanje Emmett točaka ne mora biti ni čvrst ni bolan. Ideji, “Bez boli nema uspjeha (eng. No pain, no gain)” nema mjesta u filozofiji Emmett tehnike.

Emmett terapeut  primjenjuje točno određenu  količinu pritiska, u točno određenom smjeru i točno određenog vremenskog trajanja.
Tretman se izvodi u sjedećem, stojećem ili ležećem položaju ; izravno na koži klijenta ili preko odjeće.

Emmett tretman može se provesti kao samostalan tretman ili u kombinaciji s drugim terapijskim metodama ili sustavima vježbanja. Trajanje tretmana može biti od 10  do 30 minuta ako se Emmett tehnika koristi samostalno – dulje je trajanje ako se provodi u kombinaciji s drugim terapijskim metodama.

Vrlo je brza metoda koja pri aktivaciji pravog mišića daje učinkovite rezultate čim se korekcija mišića (pritisak na mišić) provede. Učinak provedenog rada može se neposredno testirati – mjerenjem snage, gibljivosti ili balansa.

Mjesta na kojima se radi pritisak su tzv. Emmett točke, mjesta preklapanja senzornih ili receptornih i mišićnih točaka. Emmett metodom aktiviraju se pohranjeni loši uzorci pokretanja i/ili ravnoteže, te se njihovim otklanjanjem preko rada različitih struktura središnjeg živčanog sustava, stvaraju na licu mjesta novi obrasci kretanja, bez boli i s boljom ravnotežom – ovisno o kliničkoj slici i poteškoćama koje nam prezentira pacijent/klijent.

Njegov živčani sustav registirira stimulaciju, a mozak reagira slanjem na periferiju nove upute koja će utjecati na stanje zahvaćenog dijela tijela. Rezultat je često trenutačna tjelesna promjena.

Osim neposrednog učinka na korekciju mišića (koji bude facilitiran ili relaksiran ovisno o stanju mišića, odnosno ovisno o odgovoru pripadajućih proprioceptora), primjenom ove metode nastoji se djelovati i na dugoročniji boljitak pacijenta preko otpuštanja mišićne i fascijalne napetosti, te na poticanje lučenja prirodnih endorfina, poboljšanja cirkulacije i limfne drenaže.

Učinci Emmett metode:

  • Smanjenje bolova u kralježnici i zglobovima,
  • Opuštanje skraćenih i prenapetih mišića
  • Poboljšanje  ravnoteže
  • Stimulacija limfnog sistema
  • Regulacija probavnog sistema
  • Smanjenje bolova kod ozljeda
  • Poboljšanje disanja
  • Poboljšanje pokretljivosti i vitalnosti u starosti
  • Potporna terapija u stresnim situacijama